EDITION 70 - November 30, 2015   In deze editie :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

66e editie van het digitale clubblad van AKC Waterland 

Redactie: Caitlin van Zaanen 

Trainingslocatie en clubgebouw:

Westerweg 68a

1446 AG  Purmerend

info@akc-waterland.nl

0299-648164 (tijdens trainingsuren)

06-37193909 (voor informatie buiten trainingsuren) 

Trainingsuren:

  • maandagavond van 19.00-22.00 uur: Breitensport en Ringtraining
  • dinsdagavond van 19.00-22.00 uur: Gehoorzaamheid en Agility 
  • donderdagavond van 19.00-22.00 uur: Gehoorzaamheid, Agility en Flyball
  • wintermaanden: eveneens op zondag 09.00-14.00 uur: Gehoorzaamheid, Agility en Flyball

 Inschrijven seizoen 1 2016

We zijn het afgelopen seizoen gestart met het thematrainen en we hopen dat het u net zo goed bevalt als dat het bij ons doet. Natuurlijk zijn er nog wat kinderziektes en moeten de thema's hier en daar nog wat verfijnd worden. Heeft u tips of opmerkingen over de thema's? Geef deze dan door aan uw instructeur of de cursus coördinatie. Zo kunnen we de inhoud van de thema's verbeteren en beter afstemmen op de wensen van de cursisten

Er zijn al heel wat vragen over het inschrijven voor volgend seizoen. Daarom zal ik daar hier vast wat uitleg over geven. 
In het vervolg kun je voor aanvang van ieder seizoen inschrijven via onze nieuwe webshop. Daar kun je inloggen met je lidmaatschapsnummer. Dit nummer is bekend bij je instructeur. Kies wat je wilt gaan doen: een van de sporten (dit is afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de hond of je dit kunt kiezen) of voor het thematrainen (gedrag en gehoorzaamheid). Kies de gewenste dag en tijdstip en maak een keuze uit de modules die elk weer 3 thema's bevatten. Aan de rechterkant van het scherm is te zien hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Druk op bestellen en vervolgens kun je meteen afrekenen. Onthoud de dag, tijdstip en module die je hebt gekozen. Er zullen geen herinnering mailtjes meer gestuurd worden. Op de jaarplanner is te zien wanneer de lessen weer beginnen. Er is nog niet bekend wanneer het inschrijven via de webshop mogelijk is, daar zijn we nog druk mee bezig. Zodra het inschrijven via de webshop mogelijk is, hoort u dit uiteraard direct.
 
G&G Examen 7 november 2015

Zaterdagochtend 7 november werd het G&G (Obedience) examen afgenomen. De keurmeester was Tom Hoffmann. Het weer zat niet mee, het was erg regenachtig. De GGB was als eerste aan de beurt en Suze met de Groenendaler Horus mochten het spits afbijten. En ja hoor geslaagd! Nogmaals gefeliciteerd Suze! Daarna was Linda met de Cocker Spaniel Diva aan de beurt, maar helaas had Diva haar dag niet. Regen is niet haar favoriete weersomstandigheid. Helaas hebben zij het examen niet gehaald, volgende keer beter. Daarna Dory met de Golden Retriever Zita. Zita haar gezondheid is niet in orde, waardoor ze medicatie krijgt. Het tijdstip van het examen was niet gunstig, net het tijdstip dat de medicijnen werken. Maar ze staan er wel en ze hebben mooie oefeningen laten zien. Zelfs in een vlot tempo in een rechte lijn naar het vak. Helaas zijn zij ook niet geslaagd voor het examen.

Op naar de GG1 Hier mocht Loes met de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Clyde beginnen, helaas ging Clyde zitten tijdens de oefening 2 minuten af uit zicht, waardoor hij hiervoor geen punten heeft gehaald. Deze oefening is veel punten waard, dus Clyde moest goed zijn best doen. Maar met apporteren vond hij het leuker om met het apport te spelen en heeft hij ook hiervoor geen punten gekregen. Helaas gezakt. 
Daarna Diana met Bonnie ook een Toller. Ook Bonnie verplaatste tijdens de af-uit-zicht-oefening, geen punten. En bij het zitten tijdens volgen bleef ze heel keurig in model staan. Helaas leverde dit geen punten op. Ook gezakt. 
Vervolgens nog Joke met de Friese Stabij Femke. Femke ging ook zitten tijdens de af-uit-zicht-oefening, geen punten dus. En ze vond het veld wel erg lekker ruiken vandaag, waarschijnlijk had er pas nog een konijntje over gehuppeld. Ze had meer aandacht voor de lekkere luchtjes in het gras dan voor haar baasje. 
Als laatste nog 2 deelnemers van een andere vereniging een Golden Retriever en een Oud Duitse Herder. Zij zijn beide geslaagd.

De laatste deelnemers van vandaag uit de GG2 klasse. Als eerste een deelnemer van een andere vereniging met een Sheltie. Lieten erg nette oefeningen zien en dus ook geslaagd. Als hekkensluiter Petra met de Mechelse Herder Mayday. Mooie oefeningen, maar helaas net niet genoeg punten om te slagen. 

Nog even een stapje terug naar de GGB want Caitlin met de Hovawart Chanti is nog aan de beurt. Chanti is loops en daarom start ze als allerlaatste. Nog even paar honden mee het veld op voor de oefening omgang-hond en af en blijf oefening. Chanti was door de loopsheid niet helemaal bij de les, waardoor het baasje iets teveel moest inwerken tijdens sommige oefeningen. Ook ging ze liggen tijdens de oefening zit-tijdens-volgen. Op 10 punten na gezakt.

Afsluitend nog een lekkere lunch met gehaktballen en tips van de keurmeester.  

Onderstaande link leidt u naar de foto's die gemaakt zijn door Bruno Kemper 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1478007529175845.1073741830.1472511596392105&type=1&l=0e88ddc967 Lezing Intergratieve kijk op gewrichtsklachten bij de hond

Dierenarts Marije van der Vlist en dierosteopaat Annemarijn Laan vertellen over gewrichtsklachten bij de hond en op welke manieren je de kwaliteit van leven van je hond kunt verbeteren als je hond lijdt aan deze klachten. Hierbij neemt Annemarijn het deel over beweging, osteopathie en training voor haar rekening en gaat Marije dieper in op de verschillende veterinaire behandelmethoden.
De kosten bedragen voor leden van AKC Waterland: €15,-
en voor niet-leden van AKC Waterland: €20,-
 
LET OP! deze lezing stond gepland voor woensdag 16 december, in verband met te weinig aanmeldingen gaat de lezing op deze datum niet door. Er wordt nog naar een nieuwe datum gezocht.
 
Houd de facebookpagina in de gaten, daar zal de eerste aankondiging zijn van de nieuwe datum van de lezing 


Lezing Dierosteopathie

Op woensdag 20 januari komt dierosteopaat Annemarijn Laan naar AKC Waterland om een lezing te geven over osteopathie bij honden. Wat is osteopathie en wat doet de osteopaat precies? Wanneer kan een osteopaat iets voor je hond betekenen? Dit zijn onderwerpen die tijdens deze avond aan bod komen. Of je nu een pup of oudere hond hebt, een sportieve of minder sportieve hond. De lezing is voor elke hondeneigenaar aan te raden om bij te wonen.

De lezing begint om 19.30 uur
De kosten zijn €7.50 voor leden van AKC Waterland en €10,- voor niet leden. 

Geef je op door een mailtje te sturen naar clubgebouw@akc-waterland.nl  

Alvast wat informatie inwinnen? Neem dan een kijkje op de website van Annemarijn: http://www.annemarijnlaan.nl/ Theorieles

Op zondag 3 januari bent u weer van harte uitgenodigd om de theorieles bij te wonen. Tijdens deze les leert u meer over het gedrag van de hond en hoe de hond leert. Deze les is dus zeker aan te raden voor puppyeigenaren, maar de les is voor iedereen toegankelijk en is gratis. Alleen de hond moet voor deze keer thuisblijven.

De les begint om  10.30 uur.Workshop Fleecespeeltjes maken

Leer onder leiding van Miranda Kemper verschillende technieken om je eigen unieke fleecespeeltje te knopen. Honden vinden fleece erg fijn om vast te pakken want het voelt zacht aan, ook rekt het een beetje mee. Het is bijna onverwoestbaar en kan zo in de wasmachine. De kosten voor de workshop zijn € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. We beginnen om 13.00 uur na de gehoorzaamheidslessen. Aanmelden via: clubgebouw@akc-waterland.nl

Facebook pagina

Wilt u sneller en beter op de hoogte worden gehouden van de laatste nieuwtjes in en om AKC Waterland? Like dan onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/AKC-Waterland-212762765434199/

We zitten nu op 235 likes, maar dat kunnen er natuurlijk nog veel meer worden.

 Honden in de winter: tips

We hebben er nog niet veel van gemerkt, maar het wordt toch echt winter. Niet iedereen houdt evenveel van de winter en dat geldt ook voor onze honden. Met je hond spelen in de sneeuw klinkt misschien heel leuk, maar het is niet altijd even veilig om te doen.

Sneeuwpret

De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten en te speuren naar van alles wat zich onder de sneeuw bevindt. In dit artikel geven we je een aantal waardevolle tips om de winter leuk, maar ook vooral veilig door te komen.

 

In de winter vieren we ook enkele feestdagen, ook hierbij schuilen enkele gevaren voor de hond. Hieronder bespreek ik deze:

 

Chocolade: de stof theobromine die in chocolade zit, maakt dat chocolade giftig is voor de hond. In witte chocolade zit weinig tot geen theobromine, terwijl er in pure chocolade veel theobromine zit. De mate van vergiftiging is afhankelijk van welke soort chocolade de hond heeft gegeten en het lichaamsgewicht van de hond. Heb je gemerkt dat de hond chocolade gegeten heeft, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Hang dus geen chocolade en ander snoepgoed in de kerstboom.

 

Dennennaalden en engelenhaar: de dennennaalden van de kerstboom zijn giftig voor de hond, zorg ervoor dat de  ze niet opeet en zet de voerbak een eindje uit de buurt van de boom.

 

Kerststerren en kerstrozen:  deze planten zijn giftig voor honden en katten.

 

Krenten, rozijnen en druiven: onbekend is welke stof giftig is voor honden, wat wel bekend is dat honden nierfalen kunnen krijgen vanaf een bepaalde inname. Ook dit hangt af van het gewicht van de hond.

 

Menseneten: Soms giftig, maar vaak ook gevaarlijk. Denk hierbij aan splinterende botjes die in de keel vast kunnen blijven zitten.

 

Kaarsen: gevaarlijk als honden met een lange harige staart voorbij lopen of verbrande snorharen als de hond of kat aan de kaarsen wil ruiken.

 

Lees hier meer over giftige dingen voor de hond 

 

Oud en nieuw

Het fijnste is natuurlijk als we met onze hond ontspannen het nieuwe jaar in kunnen luiden, maar helaas geldt dat niet voor iedere hond. Het goede voornemen voor volgend jaar is dus trainen om de hond van de angst af te helpen. In de volgende artikelen lees je hoe je vuurwerkangst kan voorkomen en wat je kunt doen als je hond al bang is voor vuurwerk.

 

Vuurwerkangst. Een probleem voor veel eigenaren en hun honden, in diverse vormen en sterk wisselend qua ernst. Iedere eigenaar die een hond heeft die NIET bang is, wil dat natuurlijk graag zo houden. Zeker als je een pup hebt die dit jaar voor het eerst de jaarwisseling gaat mee maken. Hoe doe je dat? http://www.moniquebladder.nl/voorkom-vuurwerkangst/

 

Veel eigenaren zijn er pas in de maand december mee bezig, maar zouden dat veel eerder moeten doen! Vuurwerkangst. Als het los barst, resulteert het elk jaar weer in heel veel bange dieren. Maar je hond hoeft niet (zo) bang te zijn, jij kunt hem er door heen helpen maar dan moet je wel minimaal IN OKTOBER beginnen met de voorbereidingen! Voor de meeste honden geldt, dat de angst sterk kan verminderen als je als eigenaar tijd investeert in training. Het is geen garantie dat de angst helemaal weg gaat, maar het is heel vaak goed mogelijk de scherpe randjes van de paniek te halen waardoor het minder heftig is. http://www.moniquebladder.nl/vuurwerkangst-nu/

 

Als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk, zou je eigenlijk vanaf oktober al bezig moeten zijn met training om hem te helpen om met die angst om te gaan. Stel dat je een goede reden hebt dat je dit nog niet gedaan hebt, dan is het handig te weten wat je wel en niet moet doen op de momenten dat je hond bang is voor vuurwerk (of onweer bv.) http://www.moniquebladder.nl/vuurwerk-angst-wat-wel-en-niet-doen-op-het-moment-dat-hond-bang-is/

 

Als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk, zou je eigenlijk vanaf oktober al bezig moeten zijn met training om hem te helpen om met die angst om te gaan. Maar daarnaast is het goed om je te verdiepen in de middelen (regulier en natuurlijk alwaar je voorkeur naar uit gaat) die je in kunt zetten om je hond te helpen in de moeilijke periode van het vuurwerk (of onweer?). http://www.moniquebladder.nl/vuurwerk-angst-ondersteun-je-hond-met-medicatie-enof-natuurlijke-middelen/ 

 Dogtrail 2015

Niets leuker dan op een regenachtige novemberdag terug te kijken op de Dogtrail. Met herwonnen
energie volgt hier dan een verslag van de Dogtrail 2015, een jaarlijks terugkerend evenement, 
traditioneel het 3e weekend in september.

In ons team dit jaar Martine met Ruby (Mechelse Herder),
Claudia met River (Kelpie), Marjolein met Lucky (Beagle), Natascha met Misty (Oud Duitse Herder) ,
Natascha F. met Mayday (Mechelse Herder) en ikzelf met Mystha (Mechelse Herder). Voor mij de 10e Dogtrail op rij.
Omdat ik zelf het hele jaar nog in de onvoltooid verleden tijd leef, kwam het thema van deze Dogtrail prima uit: TIJD

Lees verder

 

 Hondenras in de Spotlight

Deze keer staat de Tervuerense Herder in de Spotlight. De Tervuerense Herder is een van de 4 Belgische Herders. De Tervuerense Herder is ingedeeld in rasgroep 1: Herders en veedrijvers.

De Belgische Herder is een vierkant gebouwde hond, die door zijn harmonische verhoudingen en zijn fier gedragen hoofd de indruk moet geven van sierlijke kracht. De gewenste hoogte is gemiddeld 62 cm voor de reuen en 58 cm voor de teven. De Tervuerense herder is langharig met een zwart masker. De kleur is zwart-gevlamd vaalros (fauve-charbonné) of zwart-gevlamd grijs (gris-charbonné). Gevlamd of charbonné wil zeggen dat er haren zijn met zwarte uiteinden, waardoor de grondkleur wordt beschaduwd. De kleur van de Tervuerense herder kan variëren van donker roodbruin naar licht roodbruin, en van staalgrijs tot en met allerlei beigetinten. Hij mag een klein beetje wit op de voorborst en de tenen hebben. Samen met de wollige ondervacht biedt de dichte beharing een uitstekende beschutting tegen weersveranderingen. Lees verder

 In de volgende dogtales zal ik de Friese Stabij beschrijven. Graag ontvang ik foto's en een leuk verhaaltje (hoeft niet lang te zijn) over jou Friese Stabij. Je kunt dit mailen naar redactie@akc-waterland.nl Dogsales

Dogsales

Voor vraag en aanbod van (2e hands) hondenbenodigdheden. Heeft u nog riemen, halsbanden of tuigjes,
voerbakken / standaards, of traingingsmateriaal in de kast liggen die u niet meer gebruikt, te klein of te groot is
voor uw hond, maar wat nog prima een tweede ronde mee kan. Mail dan een foto en informatie van het product,
de prijs en uw gegevens naar: redactie@akc-waterland.nlAgenda

Voor alle activiteiten van AKC Waterland, houd de jaarplanner op de website en onze Facepookpagina in de gaten! 
Zondag 3 januari, 10.30 uur: Theorieles
Woensdag 20 januari, 19.30 uur: Lezing dierosteopathie door Annemarijn Laan
Zondag 24 januari, 13.00 uur: Workshop fleecespeeltjes maken

  

Op het terrein van AKC Waterland organiseert Hondenschool De Spoorlijn ieder weekend workshops,
door de weeks zijn hier ook lessen te volgen. Meld je aan en maak kennis met deze leuke manieren van hondensport.
De workshops duren ongeveer 1,5 uur en kosten € 25,00, tenzij anders staat aangegeven. 

 http://www.despoorlijn.nl
Cirkeltraining: Zaterdag 30 januari, 27 februari, 26 maart, 23 april, 21 mei, 18 juni
Balans en Coördinatie: Zaterdag 16 januari, 13 februari, 12 maart, 9 april, 7 mei, 4 juni
Hoopers: Zaterdag 9 januari, 6 februari, 5 maart, 2 april, 28 mei, 25 juni
Treibball: Zaterdag 23 januari, 20 februari, 19 maart, 16 april, 14 mei, 11 juni
Elke laatste woensdagmiddag van de maand om 14.30 uur Kind-Hond workshop, voor kinderen van 7-12 jaar.

 

 

 

 Dogtails

*archief Dogtales: de laatste edities zijn te vinden op onze website, onder het kopje clubblad.

*Examen doen of wedstrijdlopen : voor rasloze en stamboomloze honden vraagt u een werkboekje aan bij Cynophilia klik hiervoor honden met stamboom vraagt u een logboekje aan bij de Raad van Beheer klik hier . Bij twijfel, informeer even bij uw instructeur.

*Licenties voor Agility wedstrijden en GG wedstrijden kunnen online aangevraagd worden via www.raadvanbeheer.nl

*Licenties voor Breitensport wedstrijden kunnen online aangevraagd worden via www.breitensport.nl

*Indien u geen cursus meer volgt eindigt niet automatisch uw lidmaatschap met de daaraan verbonden contributieverplichting. Het lidmaatschap dient u schriftelijk of per email aan clubgebouw@akc-waterland.nl op te zeggen voor 1 december van het lopende jaar. Een opzegging bij uw instructeur is niet mogelijk!

*Ook: indien u het lidmaatschap beëindigd, stopt niet automatisch de toezending van het clubblad.Trainingslocatie: Westerweg 68a, 1446 AG Purmerend

Telefoon 0299-648164 (alleen tijdens trainingsuren zondag 09:00-14:00 en dinsdag en donderdag van 19:00 22:00)

Mobiel informatienr. 06-37193909 

Postadres:AKC-"Waterland" Postbus 1138 1440 BC Purmerend.
e-mail
info@akc-waterland.nl website: www.akc-waterland.nl

 


Wilt u ook nieuwsbrieven kunnen verzenden zoals deze? Klik op het Beeinformed logo om naar de site te gaan:
Klik hier om u af te melden als u geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen.  
Print voorbeeld
Sponsoren :